İletişim Bilgileri
image

Sosyal Medyanın Bireyler Üzerindeki Etkileri

Sosyal Medyanın Bireyler Üzerindeki Etkileri

    Sosyal medya, gelişen ve genişleyen bir dönemde hayatımıza giren hem olumlu hem de olumsuz yönleri olan bir ortamdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, erişim kolaylığı, sosyal medya yapılarının iletişim özellikleri ve bu alanlarda sağladığı kolaylıklar ile birlikte medya toplumda etkili olma özelliğini kazanmıştır. Bu artışla birlikte bireylerin yakın çevre ile ilişkileri zayıflamakta, yerini sosyal medya hesapları almaktadır. İnsanlar birbirleriyle fiziksel olarak daha az iletişim kurmaya ve sosyal medyada daha fazla zaman geçirmeye başladılar. Bu süre zarfında, bireylerin diğer insanlar tarafından maruz kaldığı baskı, şiddet, eleştiri ile birlikte fiziksel ve psikolojik bir bozukluk ortaya çıkmaya başladı.

    Sosyal medyanın bireyler üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu kesin olarak kanıtlanmamıştır, ancak çoğu araştırmacı bu yönde düşünmektedir. Buna anksiyete, depresyon, siber zorbalık, kıskançlık (kıskançlık), ruh hali, yalnızlık, empati, uyku, kaçırılma korkusu (FOMO), bağımlılık, yetersizlik vb. Dahildir. rahatsızlığa neden olabilir.

1) Depresyon

Araştırmaya göre, sosyal medyadan ve cep telefonlarından uzak duran insanlar depresyon yaşıyor. Beynimiz mutlu olduğumuzda dopamin hormonunu serbest bırakır. Sosyal medyanın bu hormonun salgılanması üzerinde büyük etkisi vardır. Ancak bireyler sosyal medya arkadaşlıklarından beğeni veya ilgi görmediklerinde dopamin salgılayamazlar ve bu da mutsuzluk ve depresyon yaşamalarına neden olur.

2) Anksiyete ve FOMO

Sosyal medya kullanıcıları, sosyal medyadan uzun süre uzak kaldıklarında FOMO (kaçırma korkusu) yaşarlar.. Bu kaygıyı büyük ölçüde son yıllarda sosyal medyayı aktif olarak kullanan kişilerde gözlemlendi. Genellikle sosyal medyadan uzak kaldıklarında her an bir yerlerde bir şeyler olduğunu düşünürler ve farkında olmadıklarını düşünerek kaygı yaşamaya başlarlar.

Örneğin araç kullanırken telefona göz gezdirerek hem kendi hayatımızı hem de çevremizdeki insanların hayatlarını riske atmak, gece uyuyacağımız zaman sosyal medyada vakit geçirmek kaygıya neden olabilir.

3) Siber zorbalık

Sosyal medya aracılığıyla bir kişiyi taciz etmek, tehdit etmek veya hedef göstermek. Başka bir deyişle, siber zorbalık, gerçek dünyadaki zorbalığın sosyal medyaya aktarılmasıdır. Örneğin, siber zorbalık, sahte hesaplar aracılığıyla başkalarına kötü mesajlar göndermek, sosyal medyada bir kişi hakkında sahte haberler yaymak ve kamuoyunu manipüle edebilecek söylemlerde bulunmaktır.

Sosyal medya kullanıcılarının yaklaşık yüzde 10'u zorbalığa maruz kaldığını bildiriyor. Facebook, Instagram ve Twitter, zorbalığın en sık görüldüğü sosyal medya platformlarının başında geliyor.

4) Kıskançlık 

Günümüz sosyal medyasında herkes profilini açıkça paylaştığı için lüks ve süslü hayatları kıskanmak kaçınılmazdır. Bazen bir kadının güzelliğini, bazen zengin bir insanın evini, bazen de bir insanın mutluluğunu kıskanmak zamanla bize karşı bir takıntı haline gelebilir ve her gün kendimizi sosyal medyadaki insanlarla kendimizi kıyaslarken buluruz. Zamanla bu kıskançlık bizi olumsuz düşünmeye, hayatın sadece sosyal medyadan ibaret olduğunu düşünmeye ve tatminsizliğe sürükler.

5) Ruh hali

Sosyal medyada uzun süre vakit geçirdikten sonra ruhsal durumunun inişe geçtiğini gözlemliyoruz. İyi ya da kötü bir ruh hali sosyal medya aracılığıyla yayılabilir. Bu, ruh halimizde, başkasının olumsuz değişiminden etkilenen, olumsuz bir makale okuyan veya gündemde olumsuz haberlerle karşılaşınca oluşan bir dalgalanma olabilir. " Pittsburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, insanlar ne kadar farklı platformlar kullanırsa, zihinsel sağlık sorunları riskinin o kadar yüksek olduğunu buldular. " (Amerikan Psikiyatri Birliği, 2017)

6) Yalnızlık

Sosyal medyada geçirilen zaman arttıkça yüz yüze iletişim azalıyor. Zamanla bu durum bireylerde sosyal izolasyon durumunu arttırmaktadır. Sosyal izolasyonun bireylerde yarattığı yalnızlık hissi dışlanmaya ve asosyalliğe neden olmaktadır.

7) Uykusuzluk

FOMO'nun etkisi altında, mesajlaşma için sürekli bir arzu, gündemi aktif olarak takip etme arzusu, sosyal medyada meydana gelen olayları kaçırma korkusu var. Tüm bunların sonucunda birey uykusuz kalır. Uykusuzluk gün içinde dikkat dağınıklığı, göz yorgunluğu gibi nedenlere yol açar.

8) Yetersizlik

Sosyal medya kullanıcıları kendilerini diğer kullanıcıların hayatlarıyla karşılaştırır ve bu da zamanla kendilerini yetersiz hissetmelerine neden olur. Aslında, hepimiz diğer insanların hayatlarının en büyüleyici ve mükemmel anlarını paylaştıklarını biliyoruz. Ancak, kendimizi gördüğümüz hayatlarla karşılaştırmaktan ve kıskançlık duygusu hissetmekten kaçınamıyoruz. Bu karşılaştırma, içimizdeki yetersizlik ve aşağılanma duygusunu ortaya çıkartmaktadır.